Turisme

SANT BENET DE BAGES

Situat  a 1 km del Restaurant, el monestir de Sant benet de Bages és un dels monuments més emblemàtics i significatius de la comarca del Bages,  pertany al municipi de Sant Fruitós de Bages i s’hi accedeix per una derivació situada a escasos metres del Restaurant Can Ferrer.

Sant Benet de Bages és una antiga abadia benedictina fundada en el segle X. Del conjunt d’edificis actuals se´n destaca el claustre i l’esglèsia, acabada a principis del segle XIII, que consta d’una nau molt gran acabada amb un absis i un creuer. El claustre és quadrat i conté sis jocs d’arcades dobles a cada costat. La vida monàstica de l’abadia, que conté també elements òtics notables, va durar fins a 1835.

Festa de l’Arròs
La festa més important del poble de Sant Fruitós de Bages, declarada d’Interès turístic per la Generalitat de Catalunya des del 14 de març de 1995.D’origen medieval, tot i que no tenim coneixement del seu naixement concret. En el s. XIX s’anomenava “La sopa de pobres” per tractar-se d’una menja mes aquosa. No és fins a principis del s. XX que es fa referència a menjar o arròs dels pobles i els anys quaranta s’anomena la festa com a “Dia de l’Arròs” o “Arròs de Carnaval”.

Al final dels anys cinquanta la denominació ja s’adapta popularment al nom que s’ha conservat fins els nostres dies: Festa de l’Arròs.

La Festa de l’Arròs, tot i ser una celebració emmarcada dins de les fartaneres i disbauxa dels menjars col·lectius característics de Carnaval, en un principi mantenia l’essència de solidaritat envers als més pobres per afrontar l’abstinència de Quaresma. 
Però el pas dels anys els costums canvien i es produeixen modificacions substancials en el sentit i la forma de l’acte festiu. Si abans els convidats havien estat els pobres, ara els són la gent del poble i forans.

Actualment, la Festa de l’arròs recull tot l’esperit de les tradicions que l’han fet possible al llarg dels temps i li han proporcionat la seva identitat. La seva capacitat d’evolució i d’adaptació al canvi dels temps, integrant noves activitats i renovant o recuperant d’altes amb un nou sentit i el nivell d’implicació de molts veïns i veïnes del poble i de les entitats, tot plegat fa que tant els santfruitosencs com els visitants puguin passar un dia d’acollida i d’invitació que és el sentit més genuí de la festa..